CV:n kirjoitusopas

Oletko koskaan miettinyt, miksi jotkut ihmiset saavat helposti työtä ja toiset ei? Siihen vaikuttavat kuinka hyvin myyt itsesi ja osaamisesi, sekä se, että olet paras mahdollinen ehdokas avoinna olevaan tehtävään. Ensimmäinen askel työnhaussa on hyvän CV:n ja hakemuksen tekeminen. 

Haluatko erottua kilpailijoistasi?

Tehdäksesi vaikutuksen työnantajaasi, sinun täytyy luoda selkeä ja helppolukuinen CV. Useimmat ihmiset kirjoittaessaan CV:tään keskittyvät vain työtehtäviinsä, mutta se mitä työntekijä on saavuttanut työssään on se millä on suurin merkitys työnantajalle. Niiden avulla on mahdollista tehdä laadukas CV joka erottuu kilpailijoista. On muistettava, että nämä saavutukset soveltuvat siihen työtehtävään jota olet hakemassa. Tämän takia ei kannata ajatella, että CV:n tekeminen on nopeaa ja helppoa. Sen tekeminen hyvin vie monia tunteja, jopa viikkoja, aikaa ja vaivaa ennekuin se on soveltuva lähetettäväksi työnantajalle.

CV:si tavoitteena on saada työnantajan huomio heti alusta alkaen

Usein rekrytoijat katsovat CV:tä vain muutamia kymmeniä sekunteja päättäen oletko varteenotettava ehdokas haastatteluihin. Älä unohda, että et ole ainoa, joka yrittää tehdä työnantajaan vaikutuksen ja siksi on tärkeää saada rekrytoijan mielenkiinto heräämään heti. Ensimmäinen askel myydäksesi osaamisesi työnantajalle on uskoa siihen, että olet paras. Älä vähättele taitojasi.

Kun olet saanut rekrytoijan huomion, voit myydä hänelle tuotteen. Se tuote on sinä. CV:si tulisi olla ytimekäs mainos sinusta; kyvyistäsi, taidoistasi ja kokemuksestasi, jotka soveltuvat hakemaasi työhön. CV on näin ollen markkinointiasiakirja, jonka avulla myyt osaamistasi ja kokemustasi muokattuna hakemaasi työhön.

Jos sinulla ei ole kertynyt vielä paljoakaan työkokemusta, sisällytä sekä palkallinen että palkaton kokemuksesi CV:seen. Työnantajat usein etsivät työntekijöitä, joilla on tietoteknisiä taitoja, kommunikaatiokykyä, kykeneviä tiimityöskentelyyn ja asiakaspalveluhenkisiä. Myy työnantajalle osaamisesi. Jos lähetät hakemuksesi vastauksena työnhakuilmoitukseen, siitä näet usein, millaista työntekijää työnantaja on etsimässä. Korosta näitä ominaisuuksia hakemuksessasi. Muista kuitenkin, että sisällytät CV:seen ne asiat, jotka ovat olennaisia uutta työpaikkaan silmällä pitäen.

CV:n eri muodot

CV:itä on monenlaisia. Suosituimpia niistä ovat kronologinen, funktionaalinen tai kombinaatio CV.

Kronologinen CV on yksi vanhimmista ja perinteisimmistä CV:stä. Se on järjestetty päivämäärien mukaisesti alkaen viimeisimmästä työstä jatkuen takaperin muihin työpaikkoihin. Tässä CV:ssä pääpaino on itse työssä, tehtävänimikkeessä, yrityksessä ja työtehtävissä. Tämä tyyli korostaa perinteisesti urakehitystäsi, ja on erityisen sopiva tilanteisiin, joissa tulevaisuuden työpaikka on suoraa tai loogista etenemistä urallasi. Kronologinen CV ei kuitenkaan ole paras mahdollinen vaihtoehto jos olet juuri aloittamassa urasi, sinulla ei ole paljon kokemusta, jos sinulla on ollut aukkoja työhistoriassasi tai jos ole etsimässä työtä vailla varsinaista työkokemusta.

Funktionaalinen tai toiminnallinen CV keskittyy työtehtäviisi tai kokemukseesi, mutta ei siihen, missä olet oppinut tai suorittanut työtehtäväsi. Tästä voi olla hyötyä, jos sinulla on ollut esimerkiksi aukkoja työhistoriassa, olet ollut pois työelämästä jonkin aikaa ja olet palaamassa siihen, työnimikkeesi ei vastaa sitä mitä olet tehnyt tai olet muuttamassa suuntaa urallasi. Tämän kaltainen CV voi olla myös sopiva, jos olet hankkinut kokemuksesi esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta tai olet vastavalmistunut, jolla ei ole vielä työkokemusta.

Funktionaalista CV:tä on joskus kritisoitu siitä, että se saattaa antaa vaikutelman, että hakijalla on jotain salattavaa työhistoriassaan. Tämä kuitenkin soveltuu hyvin uraansa vasta aloittavalle. Sen sijaan kronologisen ja funktionaalisen CV:n yhdistelmä on usein paras vaihtoehto jo työelämässä oleville, ja se soveltuu useimpiin tapauksiin.

Yhdistelmä CV keskittyy yhdistämään tiedot työstä, tehtävänimikkeestä, yrityksestä, työn tehtävistä ja työntekijän tiedoista sekä taidoista. Tämäntyyppinen ansioluettelo korostaa viimeisintä ammattia tuoden esiin taitoja ja kykyjä, jotka soveltuvat parhaiten haettavissa olevaan työhön. Vaikkakin tämä CV sopii myös henkilölle, joka on juuri aloittamassa uraansa, se on erityisen hyödyllinen mikäli työntekijällä on haettavaan työhön soveltuvaa kokemusta tai merkittäviä saavutuksia joita halutaan korostaa.

CV esimerkki uraansa aloittavalle

Alla löydät esimerkin CV:stä uraansa aloittavalle. Esimerkki näyttää millainen CV oli ennen ja millainen se on Suunnanmuuttajien suositusten jälkeen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki CV:t tulee muokata avoinna olevan työtehtävän mukaan ja niin, että ne korostavat hakijan ominaisuuksia, persoonallisuutta, taitoa ja kokemusta.

CV ESIMERKKI (pdf): Uraa aloittavan CV ennen ja jälkeen

Eikö sinulla ole aikaa CV:n tekemiseen tai koetko sen tekemisen vaikeaksi? 

Suunnanmuuttajat luo sinulle ainutlaatuisen, yksilöllisen ja ammattimaisen CV:n ja/tai saatekirjeen, joka maksimoi mahdollisuutesi turvata unelmiesi työpaikan. Teemme CV:itä sekä suomeksi että englanniksi. Jokainen CV on yksilöllinen, juuri sinun tarpeisiisi tehty korostaen taitojasi, vahvuuksiasi sekä saavutuksiasi tavalla, joka antaa sinulle etulyöntiaseman muihin hakijoihin verrattuna.

Valitse neljästä eri vaihtoehdosta Sinulle sopiva paketti:

Aloituspaketti - Yksilöllisesti räätälöity ja suunniteltu sinulle, joka olet vastavalmistunut

Keskitasopaketti - Yksilöllisesti räätälöity ja suunniteltu alle 10 vuotta työkokemusta omaavalle

Johdon paketti - Yksilöllisesti räätälöity ja suunniteltu yli 10-vuotta työkokemusta omaavalle

Uranvaihtajille - Yksilöllisesti räätälöity ja suunniteltu sinulle, joka haluat muuttaa suuntaa urallasi